Kort historikk

AKVARIET var en del av Tromsø Museum, og  ble offisielt åpnet av kong Olav i 1952.  Bygget inneholdt 10 saltvannstanker/akvarier på 3000 liter hver, og én på 9000. Vannet ble kontinuerlig pumpet inn gjennom en 300 meter lang ledning fra 25 meters dyp. På den måten fikk fisken og dyrene det samme miljø som ute i sundet. Publikumet skulle få et bedre innsikt i havets mangfold, samt økonomisk viktige fiskeslag. I 1959 ble akvariet utvidet til Marinbiologisk Stasjon, en forskningsinstitusjon for både studenter, museets forskere og gjesteforskere. 

Barndomsminner fra oppveksten på det gamle akvariet i Tromsø

Ranveig Andreassen  (f. I 1953) er oppvokst i Tromsø. Ho hadde sine første barneår på Akvariet, hvor faren jobbet som vaktmester og akvarierøkter. Han var ansvarlig for å ta seg av fiskene, men også dyrene som holdt til der de første årene. Familien på fire bodde i en liten leilighet i andre etasjen.  Seinere flyttet familien til vaktmesterboligen på Tromsø Museum.  Hun beskriver sin oppvekst som fri, hvor ho og broren fikk anledning til å benytte robåtene som tilhørte akvariet. Faren disponerte en motorbåt som ble benyttet til å hente for til fisk og dyr. I og med at de bodde i fjæresteinene, lærte de tidlig å svømme selv om det var kaldt i vannet.

Fra selve akvariet forteller hun følgende. I bygget var det ti saltvannstanker, hvor en av dem var veldig stor. Hun husker at i den største var det ei stor kveite, steinbit og ekstra svær torsk som kunne hevde seg sammen med de andre. Ni år gammel ble hun satt til å selge billetter av sjefen ved akvariet, Per Hognestad. Tidligere hadde hun passet barna til familien Hognestad, og det var tydelig at han stolte på henne. Hun beskriver seg selv som ansvarsfull. Broren fikk beskjed om å finne seg et annet arbeide, for det var hun som skulle ha denne jobben.

I løpet av de to månedene sommerferie, var det fast at ho jobbet på akvariet den ene måneden. I følge henne var det mye billigere enn å leie folk.

En spesiell episode

Ho husker en spesiell episode hvor det kom fire militærgutter på besøk. Etter at de hadde gått runden i akvariet, kom de tilbake og lurte på om det var alt. Ho låste døra til billettkontoret, sa sa kom igjen, og tok dem med tilbake til akvariet. Ved den første tanken spurte ho; «hva ser dere her?». De svarte noen planter, «ja og så hva mer?» De insisterte på at det kun var planter. Ho ba dem å rette oppmerksomheten mot «pinnen» som stakk fram fra siden. Det var en hummer som låg der og sendte ut følehorn for å sjekke om det kom mat. Hun repliserte « Hvis det ikke kommer noe mat,  hva skal den da vase rundt etter».  Da de kom til tanken med seien, stakk ho handa ned i vannet og lot fisken svømme mellom fingrene mine. Dette var noe ho hadde lært de opp til. I følge henne var det tydelig at de likte å bli klødd. Soldaten ble helt vill. I det samme karet var det en steinbit, men når den kom opp holdt ho fingrene fra fatet. I de andre tankene var det bla reker, ulike anemoner, og flyndre.  Ho synes flyndrene var artige. Når de la seg og grov seg ned i sanda, var det bare øynene som var synlige. Militærgutta forstod ikke at det var fisk, når de bare såg øyner som stakk opp av sanda.

Hun beskriver det som et relativt lite akvarium, men opplevde oppveksten der som interessant.

Binna og Pelle (mor og sønn)

Ho forteller videre om de to isbjørnene Binna og Pelle, som hadde en kort levetid ved akvariet.

Bjørnene som holdt til i en stor innhegning ned i fjæra, ble foret mest på fisk og slakteavfall fra slakteriet. Da de rømte i 1954, var det stor flo. De forsøkte å svømme mot Grindøya. Mora forsøkte fortvila å få tak i faren som var i byen for å gjøre noen ærend. Da de fikk tak i han var han rask på pletten. I mellomtiden hadde en ishavsskute omringa bjørnene, som da var fra seg av redsel. Politiet beordret at bjørnene skule avlives. Faren sa i ettertid at han aldri skulle ha dratt til byen, og ho synes at det var forferdelig trasig at de ble avlivet. Ho beskriver faren som snill og som hadde et godt lag med dyr. I tillegg til de to bjørnene var der også en kort tid et par sel nedenfor akvariet. Men de fikk en sykdom og levde knapt et halvt år.

Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sekshaneci mustafa
4 months ago

I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

https://pdflog.org/
3 months ago

You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

https://fiyatbilgi.org/
3 months ago

I just like the helpful information you provide in your articles

pdf indir
3 months ago

I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

çağların sikiş makinası
3 months ago

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

https://fiyatbilgi.org/
3 months ago

This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

Jasper Sexton
3 months ago

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

http://www.bet-promokod.ru
3 months ago

Букмекерская контора 1xBet является очень известных на рынке. https://bet-promokod.ru/ Большой выбор событий из мира спорта и киберспорта, множество открытых линий, высочайшие коэффициенты. Кроме того, БК имеет широкий функционал и одна из немногих дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя их, вы можете получить настоящие деньги, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете прямо сейчас, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.

https://blogsaglikbi.blogspot.com/
1 month ago

I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

https://www.tumblr.com/blog/bisaglik
1 month ago

I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

https://gurkant952.wixsite.com/bi-sa-l-k/post/marla-makaron-filtre-fiyatlar-calbor-ve-eyma
1 month ago

This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

https://ucretbilgi.blogspot.com/2023/04/bim-yufka-fiyat-en-iyi-borekler.html
1 month ago

This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

https://bit.ly/ucretbilgi+
1 month ago

I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

Ücret Bilgi
1 month ago

bu konuda bu kadar net bilgiler internette malesef yok bu yüzden çok iyi ve başarılı olmuş teşekkürler.

Ücret Bilgi
1 month ago

hocam gayet açıklayıcı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.

Ücret Bilgi
1 month ago

Bu konu hakkında bilgi vermeniz çok güzel. Genellikle türkçe içerikler az oluyor fakat böyle güzel içerikler görmek ve okumak çok zevkli.

https://birpdf.com
1 month ago

çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık teşekkür ederim

https://ucretbilgi.com/
1 month ago

Makaleniz açıklayıcı yararlı anlaşılır olmuş ellerinize sağlık

https://bit.ly/44AAW8c+
23 days ago

Güzel aydınlatıcı makale için teşekkürler daha iyisi samda kayısı umarım faydalı çalışmalarınızın devamı gelir.

film izler misin
19 days ago

Hocam Ellerinize Saglık Güzel Makale Olmuş Detaylı

msi bilgisayar fiyatı almanya
7 days ago

çok başarılı ve kaliteli bir makale olmuş güzellik sırlarım olarak teşekkür ederiz.

gclubvip888
5 days ago

เกมที่มีคนให้ความสนใจมากที่สุดในตอนนี้ ต้อง gclub คาสิโนออนไลน์ จีคลับ888 ฝากขั้นต่ำเพียงแค่ 1 บาทเท่านั้น ระบบฝาก-ถอนใช้งานง่าย เจ้าเดียวในไทยเล่น gclub ผ่านแอพโดยที่ไม่ต้องล้อคอินเข้าหน้าจีคลับ และเป็นเจ้าเดียวที่คืนยอดเสีย 10% ถอนออกได้เลยง่ายๆ

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x